Monday, 7 December 2015

Kirjojen etsintää - Albania ja Andorra

Eri maiden kirjallisuutta etsiessä hakukanavina ovat toimineet internetin avara maailma (mm. goodreads.com), pk-seudun kirjastojen Helmet-haku ja amazon.com.
Haun reunaehtoina on, että kirjan täytyy löytyä joko suomeksi tai englanniksi. Mielellään kirjastosta, joskin kohtuuhintaisia e-kirjoja voi myös harkita.

Aakkosjärjestyksessä ensimmäiset maat aiheuttivat heti pientä päänvaivaa. Albanian kirjallisuudesta nousi vahvasti esille kirjailija Ismail Kadare. Pienellä googlauksella selvisi, että hänen kirjat kuvaavat ilmeisesti melko raa'asti sotaa, kostoa ja väkivaltaa. En ensisijaisesti lue tai katso televisiostakaan tämäntyyppisiä sisältöjä, joten vaihtoehtoja oli etsittävä. Onneksi hakukonetta pyörittämällä nousi esille Anilda Ibrahimin Punainen Morsian -kirja, joka vaikutti kuvauksen perusteella hieman "lievemmältä" vaihtoehdolta.

Andorra oli vielä hankalampi tapaus. Andorran kirjallisuudesta löytyy hyvin vähän viitteitä. Ne vähätkin olivat usein katalaaniksi tai ranskaksi. Lopulta internetin syövereistä nousi esille nimi Albert Salvadó. Hän on julkaissut muutaman kirjansa englanniksi ja näistä mm. Phaeton Report löytyi Amazonista. Pienen säädön jälkeen (kuten Kindle-tilin rekisteröinti Yhdysvaltoihin) oli e-kirja ostettavissa tabletille.

Nyt on luettavaa pariksi viikoksi. Seuraava kirjavalinta odottaa myös edessä - listalla kolmantena on nimittäin Armenia, josta näytti pikaisen haun perusteella löytyvän runsaasti vaihtoehtoja. Valinta on siis taas kerran vaikea, joskin eri syistä :)

1 comment: