Monday, 14 December 2015

Albert Salvadó: The Phaeton report (Noah's secret diary)
Piparminttu:
Kuten viimeksi mainittu, valikoima Andorran kirjojen osalta ei ollut laaja. Tuli valita käytännössä ainoa saatavilla oleva kirja. Ehkäpä juuri siksi lukuelämys ei ollut parhaimmasta päästä.

Ensimmäisenä silmään pisti kirjan ei-ihan-niin-sujuva kielenkäyttö. Tämä voi toki johtua käännöksestäkin. Tosin sivujen edetessä tyyliin tottui, eikä se enää häirinnyt.
Sisältö kertoi miehestä, joka lähtee selvittämään salaseuran salaisuutta: totuutta ihmiskunnan historiasta. Juonessa oli kaikki mahdollisuudet olla koukuttava, mutta se ei vain toteutunut. Väsähdin viittauksiin historiallisiin teksteihin, symboliikkaan ja eriskummallisiin selityksiin. Jouduin puurtamaan kirjan kanssa ja olisin jättänyt sen varmasti kesken, jos kyseessä ei olisi ollut lukuhaaste. Kirjasta puuttui jännitys.

Kertoiko tarina mitään Andorrasta? Eipä juuri. Kirjan lopussa viitattiin kuitenkin ajankohtaisiin teemoihin: ilmastonmuutokseen, miesten ja naisten tasa-arvoon, hengellisyyteen uskonnon sijaan. Voisin kuvitella, että nämä aiheet puhututtavat nykypäivän Andorrassa.

Arvosana: 2/5


Chilijauhe:
Kirja jätti kokonaisuudessaan hieman kaksijakoisen kuvan, sillä vaikka paikoitellen kerronta olikin sujuvaa ja jopa jännittävää, se ei kuitenkaan pystynyt pitämään samaa tunnelmaa yllä koko kirjan ajan.

Suurimman osan ajasta lukijaa pommitettiin loputtoman tuntuisilla referensseillä Raamatusta ja muista "historiallisista" kirjoista. Vaikka osa referensseistä olikin nokkelasti keksittyjä, olivat ne monesti hieman kaukaa haettuja.
Kirjan kieli jätti myös hieman toivomisen varaa, mutta tämä saattoi johtua osittain käännöksestä.

Kaiken kaikkiaan kirja pyrki olemaan hieman liikaa Da Vinci Code saavuttamatta kuitenkaan vastaavaa otetta lukijasta.

Arvosana 2/5

No comments:

Post a Comment