Wednesday, 23 December 2015

Ismail Kadare: Chronicle in stoneAlbaniasta kirjaksi valikoitui Ismail Kadaren Chronicle in stone. Kuvaus sodasta ja elämästä syrjäisessä albanialaiskylässä nuoren lapsen silmin.
Kirja jätti minulle hieman kaksijakoisen fiiliksen, koska välillä kirja vaikutti mielenkiintoiselta, mutta välillä vastaan tuli sekavia kappaleita joissa ei tuntunut olevan järkeä. Näillä kappaleilla pyrittiin varmaan kuvailemaan lapselle käsittämättömiä tapahtumia, mutta mielestäni ne katkaisivat kerronnan ja minulla meni taas muutama kappale että tarinaan pääsi kunnolla sisälle.

Kaiken kaikkiaan kirja jätti kuitenkin positiivisen kuvan, eikä missään vaiheessa tullut tunnetta, että ei tätä jaksa. Kuitenkin, jos lukukokemus olisi pysynyt hieman yhtenäisempänä, esimerkiksi tekemällä koko kirjasta "lapsellisen surrealistisen" tyylisen, olisi varmaan yksi tähti vielä tullut lisää.

En myöskään ymmärtänyt kappaleiden välillä olleiden "Fragment of a chronicle" pätkien funktiota tarinalle. Tämä voi tosin olla vain minusta kiinni ja niissä oikeasti olikin jokin syvällisempi merkitys :)

Tähtiä 3/5

1 comment: