Wednesday, 6 January 2016

Zlata Filipović, Zlatan päiväkirja: nuoren tytön elämä Sarajevossa.

20160106_180818

Zlatan päiväkirja on otteita nuoren tytön päiväkirjasta Bosnian sodan aikana. Ensimmäiset merkinnät ovat ajalta ennen sotaa ja pitävät sisällään 11-vuotiaan tytön elämää: koulunkäyntiä, hiihtämistä, synttäreitä ja musiikkivideoita. Sävy synkistyy kun sota alkaa. Kranaatiniskut ja tulitukset luovat pelon ilmapiirin, välillä ei ole sähköä, kaasua, vettä eikä ruokaa.

Päiväkirjassa on merkintöjä kahden vuoden ajalta. Epätoivo ja väsymys sotaan syvenevät. Sukulaiset ja ystävät ovat joko haavoittuneita, kuolleita tai paenneet maasta. Zlatan perhe yrittää säilyttää jotain tavallista arjessaan: sodankin keskellä juhlitaan syntymäpäiviä, vietetään uutta vuotta, katsotaan televisiota ja Zlata opiskelee pianonsoittoa. Normaalista elämästä ollaan kuitenkin kaukana. Zlata kirjoittaa menetetyistä vuosistaan: ajasta, jolloin hän ei ole voinut poistua kotoa eikä käydä koulua.

Luin Zlatan päiväkirjan yhdessä illassa. Kirja herättää paljon ajatuksia ja tuo uusia sävyjä myös Euroopan pakolaiskriisin tulkintaan.

Arvosana: 4/5

No comments:

Post a Comment