Wednesday, 6 January 2016

Franz Kafka: The Metamorphosis and Other StoriesItävaltalaiseksi kirjailijaksi valitsin klassikon jonka tiesin jo etukäteen olevan hieman hankalaa luettavaa. The Metamorphosis and Other Stories on kokoelma Kafkan lyhyitä novelleja joista kuuluisimpana ensimmäinen The Metamorphosis.

Kafkan sanotaan kirjoittavan normaaleista jokapäiväisistä asioista niin, että lukija ei lopulta tunnista niitä lainkaan vaan ne tuntuvat vierailta ja käsittämättömiltä.

The Metamorphosiksen lisäksi kirjassa on seuraavat novellit:

The Judgment
The Stoker
In the Penal Colony
A Hunger Artist

Vaikka yleisesti pidänkin tämän tyylisestä kerronnasta, jossa surrealismilla ja absurdeilla tapahtumilla luodaan aivan uusi maailma, ei Kafkan kirjoitustyyli oikein auennut minulle. Johtuiko se vanhahtavasta kielestä vai joissakin kohdissa hieman yliampuvasta asioiden "sotkemisesta", sitä en oikein osaa sanoa.
Joissakin kappaleista ja asioista jää kuva, että niistä on täytynyt tehdä vieraita ja kummallisia vain sen kummallisuuden takia. Tämä sai aikaan sen, että näistä tavallisista asioista katoaa se verhottu tavallisuus joka mielestäni tulisi olla siellä taustalla.

Vaikka en pitänytkään kirjasta, tulisi Kafka kuulua jokaisen lukulistalle jossakin vaiheessa. Vähintäänkin sivistävässä mielessä.

Arvosana: 2,5/5

No comments:

Post a Comment